Ruokahetki-kauppapalvelun toimitusehdot, Posti Kotipalvelut

1. Yleistä

Tervetuloa Posti Kotipalvelut Ruokahetki -kauppapalveluun! Nämä ehdot ovat Posti Oy:n tarjoaman kauppapalvelun sopimusehdot, joita sovelletaan Posti Kotipalvelujen Ruokahetki -palvelusta ostettavien tuotteiden kauppaan Postin ja asiakkaan välillä.

2. Kauppapalvelussa asiointi

Kauppapalvelussa voi tehdä ostoksia Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kotihoito- tai tukipalveluasiakkaana. Ennen asiointia, asiakas täytyy rekisteröidä palveluun osoitteessa www.posti.fi/ruokahetki (jäljempänä ”verkkopalvelu”). Rekisteröinnin tekee kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilö.

Asiakas sitoutuu antamaan verkkopalveluun tallennettavat tiedot oikeina, ja Asiakas vastaa tietojen oikeellisuudesta. Jotta Posti voi palvella Asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla, rekisteröityneen Asiakkaan tulee viivytyksettä päivittää tietonsa verkkopalvelun kautta tai ilmoittaa tietojensa muuttumisesta kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilölle.

Rekisteröidyttyään asiakas saa käyttöönsä henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Asiakas vastaa tunnuksillaan tapahtuvasta asioinnista verkkopalvelussa. Mikäli Asiakas havaitsee tai epäilee, että hänen tunnuksensa ovat paljastuneet tai joutuneet sivullisen haltuun taikka hänen tunnuksiaan käytetään väärin, Asiakas on velvollinen ilmoittamaan asiasta välittömästi Postille. Postilla on oikeus oma-aloitteisesti jäädyttää Asiakkaan tunnukset, mikäli Posti epäilee, että tunnuksia väärinkäytetään.

Asiakas voi tehdä tilauksen myös paperisella tilauskaavakkeella, soittamalla asiakaspalvelunumeroon, tai valtuutettu kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilö taikka omainen voi tehdä tilauksen asiakkaan puolesta.

Kotihoidolla tai palveluasumisen yhteyshenkilöllä on verkkopalveluun Postin luomat asiointitunnukset. Tunnusten avulla voi tehdä ostostilauksia asiakkaan puolesta, jos asiakas on antanut tähän suostumuksensa.

3. Henkilötietojen käsittely

Posti käsittelee henkilötietoja kulloinkin voimassa olevan henkilötietolainsäädännön sallimalla ja velvoittamalla tavalla toimien henkilörekisterin rekisterinpitäjänä. Asiakkaan tietoja käsitellään asiakasrekisterin rekisteriselosteessa kuvatuin tavoin.

4. Tuotteiden ja palveluiden tilaaminen

Posti toimittaa asiakkaille palvelun aloittamisen yhteydessä kaiken palveluun liittyvän materiaalin paperisena versiona, palvelun käyttöehdot, ajankohtaisen tuoteluettelon hintoineen, tilauslomakkeet sekä yhteystiedot. Posti huolehtii materiaalin ajantasaisuudesta koko sopimuskauden ajan. Kaikki asiakkaille toimitettava materiaali on saatavilla myös ruotsin kielellä. Päivitettävä materiaali ja tarjoukset toimitetaan asiakkaille kuljetusten mukana. Tuoteluettelot hintoineen toimitetaan kuitenkin ainoastaan hintojen muuttuessa merkittävästi.

5. Kauppapalvelun tuoteluettelo

 • sisältää vähintään 350 artikkelia
 • on asiakasryhmän käyttöön soveltuva ja helposti luettava;
 • on saatavana viitteellisine hintoineen paperille painettuna;
 • kattaa tavallisimmat päivittäistavarat, esim. kahvi, tuore-elintarvikkeet, kasvikset ja hedelmät, maitotaloustuotteet, valmisateriat, siivoustarvikkeet, pehmopaperit, hygieniatuotteet
 • sisältää myös pieniä, yhden hengen talouksiin soveltuvia pakkauskokoja.

Elintarvikkeet ovat tuoreita. Säilyvyysajat (viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen päivä) ovat seuraavissa tuotteissa toimituspäivän lisäksi vähintään:

 • Maito 6 vrk, mahdollisuuksien mukaan, tarjolla on kuitenkin aina säilyvyysajaltaan vähintään 6 vrk säilyvä tuote
 • Hapanmaitotuotteet 7 vrk
 • Leikkeleet 6 vrk
 • Pakattu tuore liha 5 vrk
 • Valmisruuat 6 vrk
 • Pakattu tuore leipä 3 vrk
 • Pakattu kahvileipä 5 vrk
 • Kahvi 3 kk
 • Kasvikset ja hedelmät ovat hyvälaatuisia ja vastaavat luokka 1 -laatua (ei lommoja eikä tummentumia)
 • Muut tuotteet, joissa on parasta ennen päiväys, säilyvyys vähintään 1 kk (esim. juustot, keksit)

Arvio säilyvyysajoista on saatavilla sähköisessä verkkopalvelussa.

6. Tuotteiden tilaaminen

Tuotteiden ja palveluiden (jäljempänä yhdessä ”Tuotteet”) tilaaminen tapahtuu siten, että Asiakas valitsee haluamansa Tuotteet ostoslistaan, minkä jälkeen Asiakas vie tilauksen loppuun verkkopalvelun ohjaamalla tavalla. Ostokset voidaan myös tilata paperisella tilauskaavakkeella tai soittamalla asiakaspalveluun.

Asiakas voi muuttaa ostoslistansa sisältöä tilausajan puitteissa, viimeistään klo 15 kaksi arkipäivää ennen sovittua toimitusta, jonka jälkeen tilaus muuttuu sitovaksi.

Asiakasta kehotetaan tarkistamaan huolellisesti tilauksensa sisältö ennen tilauksen vahvistamista. Tilaus voidaan perua perustellusta syystä, esimerkiksi sairaalaan joutumisen vuoksi viimeistään toimituspäivän aamuna klo 8 mennessä.

Asiakas saa tilauksesta tilausvahvistuksen/kuitin ostosten toimituksen yhteydessä. Tilausvahvistus voidaan myös toimittaa asiakkaalle sähköpostitse.

7. Hinnat

Tilauksen kokonaishinta koostuu Tuotteiden hinnoista, toimitusmaksusta sekä mahdollisesta puhelintilausmaksusta.

Posti vastaa kuljetuslaatikoista ja/tai välineistä. Muovikassin tai muun kuljetukseen käytetyn välineen hintaa ei veloiteta asiakkaalta.

Tilattavien kauppapalvelutuotteiden eli vähittäiskauppa-tuotteiden hinnoittelu vastaa lähikaupan kulloistakin hintatasoa. Ostopaikan mahdolliset ajankohtaiset tarjoukset koskevat myös kauppapalvelun asiakkaita.

Tuotteet veloitetaan keräilyhetkellä voimassa olevan hinnan perusteella. Tuotteiden hinnat ovat voimassa toistaiseksi. Tuotteiden hinnat sisältävät arvonlisäveron. Tuotteiden hinnat eivät sisällä toimituskuluja, vaan ne ilmoitetaan erikseen tilauksen yhteydessä ja tilausvahvistuksessa. Toimituskulut ja palvelumaksut ovat arvonlisäverottomia.

Tilatessaan Asiakas valitsee tilattavan Tuotteen ja määrittää Tuotteen määrän joko kappalemääräisesti tai pakkauskoon mukaan. Vaihtuvamääräisiä Tuotteita toimitettaessa Posti kerää mahdollisimman tarkkaan tilatun määrän kyseistä Tuotetta. Tuotteiden luonteesta ja rakenteesta riippuen toimitusmäärä voi kuitenkin poiketa tilausmäärästä, jolloin tuotteen lopullinen hinta määräytyy Tuotteen toteutuneen toimitusmäärän mukaan.

Kiinteämääräiset tuotteet myydään keräilyhetkellä voimassa olevalla kappalehinnalla. Vaihtuvamääräiset tuotteet myydään keräyshetkellä voimassa olevalla yksikköhinnalla.

Posti pidättää oikeuden muuttaa Tuotteiden hintoja. Merkittävät hinnanmuutokset hyväksytetään tilaajalla. Posti pyrkii siihen, että verkkopalvelussa esitetyt hinnat olisivat aina oikeat ja ajantasaiset, mutta ei myönnä mitään takuuta hintojen oikeellisuudesta.

Mikäli verkkopalvelussa tai painomateriaalissa ollut virheellinen hintatieto poikkeaa huomattavasti todellisesta hinnasta, on poikkeuksellisen alhainen verrattuna yleiseen hintatasoon tai virhe on muutoin sillä tavoin selvä, että Asiakkaan olisi pitänyt ymmärtää kyseessä olevan virhetiedon, virheellinen hinta ei sido Postia.

8. Tuotteiden saatavuus

Postin verkkopalvelussa myydään Tuotteita, jotka perustuvat arvioituun varastosaldoon.

Posti ei voi myöntää mitään takuita verkkopalvelussa myytävien Tuotteiden saatavuudesta tai riittävyydestä. Osa verkkopalvelun tuotteista on ns. sesonkituotteita tai muutoin sellaisia Tuotteita, joita valmistetaan vain rajallinen määrä. Vakiovalikoimaankin kuuluvat Tuotteet saattavat olla tilapäisesti loppu esimerkiksi tuotannollisten syiden vuoksi. Posti pyrkii pitämään verkkopalvelussa ajantasaiset ja oikeat tiedot saatavilla olevista tuotteista.

Mikäli tilattu Tuote, joka on verkkopalvelussa näkynyt saatavilla olevana tuotteena, on tilapäisesti loppunut siten, että Tuotetta ei saada toimitettua tilattuun toimitusajankohtaan ja mikäli asiakas on asiakastiedoissaan ilmoittanut että puuttuvat tuotteet saa korvata, varaa Posti oikeuden toimittaa Asiakkaalle korvaava Tuote, joka on käyttötarkoitukseltaan vastaava ja laadultaan vähintään yhtä hyvä kuin tilattu Tuote. Korvattu tuote näkyy ostokuitilla.

Korvaavan Tuotteen hinta ei saa ylittää tilattua Tuotetta, ellei Asiakas hyväksy korkeampaa hintaa. Mikäli korvaavaa Tuotetta ei ole saatavilla, kaupan katsotaan kyseisen Tuotteen osalta peruuntuneen. Tällöin Tuote jätetään toimittamatta ja ostokuittiin merkitään Tuotteen puuttuminen, eikä Tuotetta veloiteta.

Mikäli tilattu Tuote, joka on verkkopalvelussa näkynyt saatavilla olevana tuotteena, on tilapäisesti loppunut siten, että Tuotetta ei saada toimitettua tilattuun toimitusajankohtaan ja mikäli Asiakas on asiakastiedoissaan ilmoittanut, että tuotetta ei saa korvata toisella vastaavalla tuotteella, Tuote jätetään toimittamatta ja ostokuittiin merkitään Tuotteen puuttuminen, eikä Tuotetta veloiteta.

9. Tilausvahvistus/kuitti

Asiakkaalle toimitetaan onnistuneen tilauksen jälkeen tilausvahvistus ja ostokuitti ostosten viennin yhteydessä. Tilausvahvistus on mahdollista vastaanottaa myös sähköisesti sähköpostilla, jos verkkopalvelun asiakastietoihin on lisätty asiakkaan sähköpostiosoite.

Ostokuitti ja tilausvahvistus sisältävät tilauksen keskeiset tiedot. Asiakas voi tarkistaa tilauksen sisällön sekä tilaushistoriansa myös kirjautumalla verkkopalveluun.

10. Toimitustavat ja toimituksen vastaanotto

Tuotteet toimitetaan Asiakkaalle kotiinkuljetuksena Asiakkaan ilmoittamaan toimitusosoitteeseen. Tuotteita ei jätetä asunnon ulkopuolelle tai ostoksia toimiteta muuhun, kuin asiakkaan asiakastiedoissa annettuun osoitteeseen.

Postin kuljettaja laittaa asiakkaan ostokset jääkaappiin, kaappiin tai pakastimeen asti. Kuljettaja antaa asiakkaalle tilausvahvistuksen ja kuitin ostoksista.

Palveluun ensimmäistä tilausta tehtäessä asiakkaan toimituspäivät ja toimitusaikavälit ovat nähtävillä verkkopalvelun. Toimituspäivät on jaettu alueittain. Jokaiselle asiakkaalle on määritelty ensisijainen ja toissijainen toimituspäivä ja aikaväli. Asiakkaalle ehdotetaan ensisijaista toimituspäivää ja aikaväliä.

Mikäli Asiakas tilauksen tehtyään toivoo muutosta vakiotoimitusaikaan, tulee hänen olla yhteydessä Posti Kotipalvelujen asiakaspalveluun ja tiedustella, onko toivotun mukainen muutos mahdollinen. Posti pyrkii toteuttamaan Asiakkaan muutostoiveet, kuitenkin niin että ne ovat mahdollisia kuljetusaikataulujen ja -reittien kannalta.

Toimituksessa Asiakas sitoutuu järjestämään toimituksen vastaanoton niin, että Asiakas tai hänen valtuuttamansa henkilö on vastaanottamassa toimitusta tilauksen yhteydessä määritetyllä aikavälillä. Asiakas voi myös luovuttaa kotiavaimensa Postin haltuun. Avainta käytetään vain kauppapalvelun ostosten toimittamisessa.

Mikäli asiakas ei avaa ovea tilausta toimitettaessa, kuljettaja ottaa välittömästi yhteyttä kotihoidon yhteyshenkilöön tai palveluasumisen vastuuhenkilöön puhelimitse. Tavanomainen kohteessa oloaika on viisi minuuttia. Jos kuljettaja ei tavoita kotihoitoa tai muuta sovittua tahoa, tieto siitä, että toimitusta ei saatu perille on ilmoitettava kotihoitoon muilla tavoin ilman aiheetonta viivytystä.

Kauppapalvelun uudelleentoimitusta varten on kotihoidon tai muun tahon vastattava kuljettajan tai Postin asiakaspalvelun toimitusta koskevaan yhteydenottoon toimitukselle sovitun aikaikkunan rajoissa. Uudelleentoimitus tehdään samana päivänä jakelureitin päätteeksi. Uudelleentoimituksesta peritään enintään keräily- ja kuljetusmaksua vastaava summa.

Mikäli asiakkaan tilausta ei saada uudelleentoimitukseen asiakkaasta johtuvasta syystä, asiakas sitoutuu palvelua käyttäessä siihen, että tilatut tuotteet voidaan toimittaa ylijäämäruokajakeluun tai muuhun vastaavaan yleishyödylliseen käyttöön. Asiakkaalta veloitetaan toimittamatta jätettyjen elintarvikkeiden myyntihinta laskussa.

Posti ei vastaa siitä, jos tilauksen toimittaminen viivästyy tai tilausta ei pystytä toimittamaan sen vuoksi, että Asiakas tai asiakkaan puolesta-asioija on ilmoittanut virheelliset yhteystiedot tai laiminlyönyt ilmoittaa yhteystietojensa muuttumisen.

11. Avainhallinta

Posti sitoutuu ottamaan vastaan asuntojen avaimet kotihoidon asiakkailta, joiden on vaikea itse päästä avaamaan ovi kuljettajalle.

Posti vastaanottaa avaimet aina kotihoidolta ja palauttaa avaimet aina kotihoitoon, tukipalveluasiakkaat luovuttavat ja vastaanottavat avaimensa itse. Avaimet luovutetaan ja palautetaan vain kirjallista kuittausta vastaan. Avainten luovutus ja palautus ovat asiakkaalle maksuttomia. Kotihoito on velvollinen välittömästi ilmoittamaan Postille asiakkaan asumisessa tapahtuvista muutoksista, jos asiakkaan avaimet on uskottu Postin haltuun sekä huolehtimaan avainhallinnan vaatimien muutoksien järjestämisestä.

Posti sitoutuu säilyttämään avaimia huolellisesti ja luotettavasti sekä noudattamaan tilaajan asettamia vaatimuksia avainten säilyttämisessä:

 • Avaimia ei säilytetä valvomattomassa ajoneuvossa, ajoneuvon lukitseminen ei ole riittävä varotoimenpide Tarpeettomia avaimia ei kuljeta mukana
 • Avaimia ei merkitä asiakkaiden osoitetiedoilla, nimillä tai muulla tunnistetiedolla
 • Avainten tunnistetiedot säilytetään turvallisesti, avaimista erillään.

Postin haltuun uskottujen avainten mahdollinen katoaminen ilmoitetaan välittömästi tilaajan palvelun sisällön yhteyshenkilöille. Posti vastaa henkilökuntansa ja alihankkijansa aiheuttamista vahingoista ja korvaa avainten kadottamisesta aiheutuvat uusien avainten hankinta- ja lukkojen sarjoituskustannukset täysimääräisesti.

12. Toimitusmaksu

Posti Kotipalvelujen kulloinkin voimassa olevat palvelumaksut (keräily ja toimitus) ovat nähtävillä verkkopalvelussa ja asiakasmateriaaleissa. Palvelumaksut ovat voimassa koko sopimuskauden. Palvelumaksu näytetään lisäksi Asiakkaalle tilauksen yhteydessä ennen kuin asiakas vahvistaa tilauksen.

Yhden viikoittaisen kauppapalvelun palvelumaksu on asiakkaalle arvonlisäveroton. Asiakkaalla on mahdollisuus tilata useampi kuljetus viikkoa kohden, mutta näillä kerroilla palvelumaksuun lisätään arvonlisävero.

13. Maksaminen

Vahvistaessaan tilauksen Asiakas sitoutuu maksamaan tilaamansa Tuotteet ja toimituskulut. Tuotteet laskutetaan kuukausi jälkikäteen kootusti paperi- tai e-laskulla.

Jos asiakas ei maksa laskuaan ajoissa, laskusta lähetetään maksumuistutus. Posti ilmoittaa tilaajalle maksumuistutuksen lähettämisestä.

Toimituksen yhteydessä vaihtuvamääräisten tuotteiden määrä täsmäytetään ostokuitille. Vaihtuvamääräisten tuotteiden täsmäytyksessä Posti Kotipalvelut ei veloita enempää kuin mikä alkuperäisen veloituksen määrä on ollut.

Kauppa syntyy verkkopalvelussa asiakkaan ja verkkopalvelun välille. Verkkopalvelunn vastuulla ovat kaikki kauppaan liittyvät velvoitteet.

14. Tuotteiden tarkastaminen ja reklamaatio

Asiakkaan tulee toimituksen vastaanotettuaan viivytyksettä tarkastaa, että toimitus on sisältänyt hänen tilaamansa Tuotteet ja että Tuotteet ovat virheettömiä. Mikäli Asiakas havaitsee virheen, Asiakkaan tulee välittömästi olla yhteydessä Posti Kotipalvelujen asiakaspalveluun. Aamutoimituksissa huomattu virhe tulee ilmoittaa asiakaspalveluun toimituspäivän aikana klo 18 mennessä ja iltatoimituksissa huomattu virhe tulee ilmoittaa asiakaspalveluun seuraavana arkiaamupäivänä klo 13 mennessä.

Toimituksessa tai Tuotteissa todettu virhe korjataan asiakkaalle laskuhyvityksenä tai tuotteen toimituksena seuraavana alueelle kohdistuvana toimituspäivänä.

15. Ylivoimainen este

Aikaikkunasta viivästymistä ei hyväksytä, ellei kysymyksessä ole vaikeista liikenneolosuhteista, ambulanssin tilaamisesta ja odottamisesta aiheutunut viivästys, muusta pakottavasta syystä, tai muusta toimittajasta riippumattomasta syystä johtuva viivästyminen (force majeure). Tällaisessa viivästymistilanteessa Posti noudattaa velvollisuuksiaan niin pian kuin se on kyseisessä tilanteessa mahdollista.

Mikäli tilauksen toimittaminen viivästyy, Posti ilmoittaa Asiakkaalle ja kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilölle taikka omaiselle viivästyksestä Asiakkaan verkkopalveluun tallennettuja yhteystietoja käyttäen ja antaa Asiakkaalle ja kotihoidolle, palveluasumisen yhteyshenkilölle tai omaiselle arvion toimitusajankohdasta.

Aikaikkunasta viivästynyt toimitus on asiakkaalle maksuton (ellei kyseessä ole force majeure -syy) ja se hyvitetään seuraavassa tilauksessa jättämällä keräily- ja kuljetusmaksu perimättä. Kauppapalvelua ei toimiteta ennen sovittua aikaikkunaa ilman asiakkaan suostumusta

16. Ehtojen muuttaminen

Posti pidättää oikeuden muuttaa näitä Ehtoja. Ehdot hyväksytetään ennen toimeenpanoa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa. Tilauksiin sovelletaan niitä Ehtoja, jotka olivat voimassa Asiakkaan tehdessä tilauksen.

17. Sovellettava laki ja riitojenratkaisu

Näihin Ehtoihin sovelletaan Suomen lakia. Osapuolet pyrkivät ensisijaisesti neuvotteluteitse ratkaisemaan näistä Ehdoista tai niiden soveltamisesta aiheutuvat erimielisyydet. Mikäli neuvottelut eivät johda sovintoratkaisuun kohtuullisessa ajassa, erimielisyydet ratkaistaan ensiasteena käräjäoikeudessa. Kuluttaja-asiakas voi kuitenkin viedä erimielisyyden myös kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi. 

18. Asiakaspalvelu

Asiakasta kehotetaan kaikissa mahdollisissa ongelmatilanteissa kääntymään kotihoidon tai palveluasumisen yhteyshenkilöön taikka Posti Kotipalvelujen asiakaspalvelun puoleen.

19. Verkkopalvelun ylläpitäjä

Posti Oy
Posti Kotipalvelut
Y-tunnus: 0109357-9
Postintaival 7
00230 Helsinki

Puh: 0800 95335

Sähköposti: kotipalvelut@posti.com
Päivitetty 07.08.2017